• Search Results
Rogers Stirk Harbour + Partners

“Internally and externally, this building is now a homage to values rooted in the past and the requirements of today.”

BBC Design Awards 1990

Having completed Lloyd’s of London, the practice found that attitudes in the City of London were developing a stronger emphasis on conservation and a predilection on the part of the planners for ‘contextual’ – often Post Modernist – designs where new buildings were concerned. The practice strongly favoured the retention of historic buildings of quality and agreed to advise the conservation group SAVE on its campaign to preserve the redundant Billingsgate fish market, owned by the City (which proposed to demolish it for redevelopment).

In the event, the market was retained and acquired by a major bank for conversion as a financial-services building. The client sought a large area of open dealing floor space – to which the Victorian structure was ideally suited.

Externally, the aim was to restore lost details and to clean and repair, but to add nothing new. Inside, some changes were needed, chiefly to open up and use the huge basement vaults which entirely lacked natural light. The main floor of the market was uncompromised by the addition of the new galleries which are lightweight and structurally independent of the existing building. One of the most striking internal spaces is the former ‘haddock gallery’, which was left intact and converted for office use. Close attention was paid to detailing to ensure an immaculate junction between old and new.

Rogers commented on the scheme: ‘We sought harmony of modern with old in a single building’.

“Internally and externally, this building is now a homage to values rooted in the past and the requirements of today.”

BBC Design Awards 1990

Having completed Lloyd’s of London, the practice found that attitudes in the City of London were developing a stronger emphasis on conservation and a predilection on the part of the planners for ‘contextual’ – often Post Modernist – designs where new buildings were concerned. The practice strongly favoured the retention of historic buildings of quality and agreed to advise the conservation group SAVE on its campaign to preserve the redundant Billingsgate fish market, owned by the City (which proposed to demolish it for redevelopment).

In the event, the market was retained and acquired by a major bank for conversion as a financial-services building. The client sought a large area of open dealing floor space – to which the Victorian structure was ideally suited.

Externally, the aim was to restore lost details and to clean and repair, but to add nothing new. Inside, some changes were needed, chiefly to open up and use the huge basement vaults which entirely lacked natural light. The main floor of the market was uncompromised by the addition of the new galleries which are lightweight and structurally independent of the existing building. One of the most striking internal spaces is the former ‘haddock gallery’, which was left intact and converted for office use. Close attention was paid to detailing to ensure an immaculate junction between old and new.

Rogers commented on the scheme: ‘We sought harmony of modern with old in a single building’.

“Internally and externally, this building is now a homage to values rooted in the past and the requirements of today.”

BBC Design Awards 1990

Having completed Lloyd’s of London, the practice found that attitudes in the City of London were developing a stronger emphasis on conservation and a predilection on the part of the planners for ‘contextual’ – often Post Modernist – designs where new buildings were concerned. The practice strongly favoured the retention of historic buildings of quality and agreed to advise the conservation group SAVE on its campaign to preserve the redundant Billingsgate fish market, owned by the City (which proposed to demolish it for redevelopment).

In the event, the market was retained and acquired by a major bank for conversion as a financial-services building. The client sought a large area of open dealing floor space – to which the Victorian structure was ideally suited.

Externally, the aim was to restore lost details and to clean and repair, but to add nothing new. Inside, some changes were needed, chiefly to open up and use the huge basement vaults which entirely lacked natural light. The main floor of the market was uncompromised by the addition of the new galleries which are lightweight and structurally independent of the existing building. One of the most striking internal spaces is the former ‘haddock gallery’, which was left intact and converted for office use. Close attention was paid to detailing to ensure an immaculate junction between old and new.

Rogers commented on the scheme: ‘We sought harmony of modern with old in a single building’.

“Internally and externally, this building is now a homage to values rooted in the past and the requirements of today.”

BBC Design Awards 1990

Having completed Lloyd’s of London, the practice found that attitudes in the City of London were developing a stronger emphasis on conservation and a predilection on the part of the planners for ‘contextual’ – often Post Modernist – designs where new buildings were concerned. The practice strongly favoured the retention of historic buildings of quality and agreed to advise the conservation group SAVE on its campaign to preserve the redundant Billingsgate fish market, owned by the City (which proposed to demolish it for redevelopment).

In the event, the market was retained and acquired by a major bank for conversion as a financial-services building. The client sought a large area of open dealing floor space – to which the Victorian structure was ideally suited.

Externally, the aim was to restore lost details and to clean and repair, but to add nothing new. Inside, some changes were needed, chiefly to open up and use the huge basement vaults which entirely lacked natural light. The main floor of the market was uncompromised by the addition of the new galleries which are lightweight and structurally independent of the existing building. One of the most striking internal spaces is the former ‘haddock gallery’, which was left intact and converted for office use. Close attention was paid to detailing to ensure an immaculate junction between old and new.

Rogers commented on the scheme: ‘We sought harmony of modern with old in a single building’.

Key Facts

    Awards
  • 1990  BBC Design Awards Finalist
  • 1989  RIBA National Award
  • 1989  Civic Trust Award
  • 1988  RIBA Regional Award

Show Team

Team

Tom Alexander
Peter Angrave
David Barlett
Pierre Botschi
John Cannon
Philip Chalmers
Tom Colquhoun
Mike Davies
Patrick Davies
Sally Draper
Marco Goldschmied

Ian Hopton
Shahab Kasmai-Tehran
Lester Korzilius
Clodagh Latimer
Mary Le Jeune
Amanda Levete
Kevin Lewenden
Avtar Lotay
John Lowe
Ernest Lowinger
Luke Lowings

Janette Mackie
Richard Marzec
Arif Mehmood
Malcolm McGowen
Natalie Moore
Frank Peacock
Mark Roche
Richard Rogers
Seth Stein
Peter Thomas
John Young

Hide Team

Date
1985-1988

Client
National Westminster Bank Plc

Location
London, UK

Gross Floor Area
1, 200 m²

Structural Engineer
Ove Arup & Partners

Services Engineer
Ove Arup & Partners

Quantity Surveyor
GA Hanscomb Partnership

Lighting Consultant
Lighting Design Partnership

Contractor
Taylor Woodrow