• Search Results
Rogers Stirk Harbour + Partners

“This new winery, which started as a project for the future, is today the flagship upon which we build our present, while we search for the highest quality in our wines. It allows us to define our future with greater clarity.”

Edmundo Bayon, President, Bodegas Protos

Bodegas Protos is a wine cooperative in a small village in the Ribera del Duero region of Spain, where almost everyone in the village has a stake in the winery. In response to increasing demand for Protos wines in recent years, a new building to extend and modernise production facilities has been built. The winery is an industrial building whose design and arrangement follows the process of wine making, from the harvesting of the grapes to the bottling of the wines. Most of the winery’s internal area is underground, where the thermal mass of the ground is used to keep the wine cool, with the production area at ground level beneath a dramatic vaulted wooden roof.

This building connects via an underground links to the original winery and also provides custom-designed areas for tastings and special events, as well as administrative functions.

Terracotta roofing tiles are common to the architecture of the region, and the stone that forms the walls is waste material from a local quarry. The use of traditional materials such as wood and stone and the sensitive use of form to break down the scale of the building has resulted in a winery which complements the surrounding traditional architecture style of Penafiel.

With building work completed in September 2008, Bodegas Protos processed its first harvest of grapes from the vineyards surrounding Penafiel during October 2008. Over a fifteen-day period, tractor-pulled trailers carrying the grape crop were driven up the ramp to the processing area on the south side of the building and unloaded into vats for fermentation. The facility is now providing capacity to process one million kilos of grapes a year.

Bodegas Protos is a contemporary reinterpretation of the traditional winery; it employs effective use of thermal ground mass, a large flexible warehouse and construction materials in keeping with the local vernacular. The concept of the building’s design follows the journey of the grape in the wine-making process, with each part of the facility conceived to provide the most appropriate environmental conditions.

Compositionally, the winery is conceived as a light, articulated structure that sits on a solid base or plinth. The plinth anchors the building to the ground as its volume is mainly buried underground. Its triangular form makes maximum use of the site and resolves the difference in site levels, whilst also creating a horizontal plane from which the structure spans. The base of the building manifests itself externally in stone perimeter walls and a pavement across the access level.

A large double-height space at production level is oversailed by interlinked timber vaults to ensure an open and flexible space. This accommodates the fermentation and storage vats as well as the bottling plant, packaging equipment, technical areas and vehicle access bays. A sunken garden guarantees natural light and ventilation for the offices and generates an outdoor break-out space with framed views of Peñafiel Castle, which sits on top of a nearby hill.

The roof is composed as a façade, responding to the view from the castle. Terracotta tiles, as well as the scale and rhythm of arches, complement the surrounding buildings.

The underground cellar affords 5,000 square metres (54,000 square feet) of flexible space for the storage of barrels and bottles containing ageing wine. Adjacent facilities are provided for barrel cleaning, an historical wine archive and staff areas. The 7.5-metre- (25-foot-) high space has an intermediate mezzanine surrounding a sunken patio that hosts social facilities such as a wine-tasting room, lounge, multi-purpose space and small auditorium. These spaces offer views to an external garden and elevated views of the barrels and bottles connecting staff and visitors to the winemaking process itself.

The structure of the building was designed as a modular system of industrialised components that were assembled on site and therefore benefited from quality control and speed of construction.

A pre-cast concrete substructure accommodates both the cellar and production levels. Designed to be assembled as a simple unidirectional system, when completed it behaves as a bidirectional frame. The modular and systematic design of the exposed structure allows each of its components to be identifiable and to relate to the specific function that each fulfils.

The production level is formed by a nine by nine metre grid of precast concrete columns, column-heads, beams and planks, resulting in a structural depth comparable to an in-situ solution. The storage capacity of the building has been maximized by the triangular form of the base that fills the site. The repetitive nine-metre structural grid allows a flexible use of the cellar for ageing wine in barrels and bottles. Cool storage of the wine is created by effective use of the thermal mass around the building and the exposed concrete structure.

At ground level, a modular system of laminated timber arches creates a light, open transparent structure which supports the roof and gives the building its character. Each of the five arches spans 18 metres, and is placed at nine-metre intervals along the length of the span, echoing the grid below. The roof itself appears to float above these arches, as it is separated by a series of steel 'V' props.

The five interlinked parabolic vaults of variable lengths present a generated volume breaks down the overall mass and scale of the building to create a structure that is sympathetic to the surrounding urban grain and countryside. The south façade is protected by a nine-metre roof overhang while the east and west façades are shaded by a tubular rainscreen. The terracotta tiles in the roof generate a ventilated cavity, allowing the sun’s heat to be dissipated rather than radiate towards the inside of the building.

The façades and internal partition systems have been designed as in-fills within the powerful structural elements.  Made primarily of glass, these give visual connectivity between the production areas, social and administrative facilities and the patio.

The construction of the building began in spring 2005. Following the excavation of the site, 13-metre- (43-foot-) high in-situ concrete perimeter walls and foundations were constructed whilst the pre-cast concrete structural elements were being fabricated.

The design of the building system ensured that all the generic elements were placed in position without requiring the use of temporary support structures. This innovative structural system allowed a rapid assembly and the 19,500-square-metre (210,000-square-foot) concrete frame for the base of the building – cellar, mezzanine and production levels – reached completion within nine months.

Above ground, the five arches are made of a modular system of laminated timber, each spanning 18 metres (60 feet) across the access level and have triangular steel base connections to the concrete structure below. Offsite industrialised fabrication and simple and rapid in-situ assembly methods were used, with the first arch being installed in February 2006.

A series of steel 'V' props and tensors separate each arch from the parabolic vaults, which are composed of secondary and tertiary beams and a multi-layered roof panel. Again, the design of this system allowed most of the structure to be free-standing in intermediate phases of the construction process and it was completed in May 2006. With the major structural elements in place, construction of the façades and internal partitions, services and wine making machinery, light structures such as glass and steel stairs and bridges, finishes, and fit-out elements could take place. The building programme was completed in time for the 2008 grape harvest.

Key Facts

    Awards
  • 2009  ID & D Gourmet Category Istructe Award
  • 2009  Conde Nast Traveller
  • 2009  Civic Trust Award
  • 2009  World Energy and Recycling
  • 2009  Chicago Athaneum Award
  • 2009  Shortlisted for Stirling Prize
  • 2009  RIBA European Award

Show Team

Team

Raquel Borrás
Maxine Campbell
Mike Fairbrass
Silvia Fukuoka
Russell Gilchrist
Lennart Grut

Jan Güell
Juan Laguna
Ronald Lammerts Van Beuren
Tim Mason
Jack Newton
Tamiko Onozawa

Susana Ribes
Richard Rogers
Graham Stirk
Patricia Vázquez
Martin White
Neil Wormsley

Hide Team

Date
2004-2008

Client
Bodegas Protos

Architect
Richard Rogers Partnership

Location
Peñafiel, Spain

Construction cost
£15,000,000

Gross Floor Area
19 450 m²

Floors
4

Structural Engineer
Arup / BOMA / Agroindus

Services Engineer
BDSP Partnership / Grupo JG / Agroindus

Quantity Surveyor
Tècnics G3 / Agroindus

Project Manager
CEM Management

Lighting Consultant
Biosca & Botey