• Search Results
Rogers Stirk Harbour + Partners

“The architects…have succeeded in taking the specific needs of properly preserving and accessing the Louvre’s collections, and turning them into a first-class architectural creation”

Jean-Luc Martinez, President-Director of the Musée du Louvre

RSHP won an international competition to design a new collections facility for the Louvre in 2015. The facility is designed to integrate storage and conservation of more than 250,000 works of art that are currently distributed between 60 different location around France. The winning proposals create an environmentally sensitive and elegantly understated facility emerging from the landscape.

The conservation and storage centre, comprising 20,000 square metres of space, is located in Liévin in northern France, alongside the recently opened Louvre-Lens by Sanaa architects.

Taking advantage of the natural slope in the terrain, the building emerges seamlessly from the landscape, defined by two pairs of concrete walls, reminiscent of the French military architecture of Vauban. Its green roof forms a gently-sloped visual extension to the Louvre Lens park, and a link in a green arc connecting Liévin to Lens itself.

The facility provides a counterpoint to the transparent and ephemeral museum building, exploring the expressive potential of what is hidden and what is revealed. At the front of the building, double height windows bring light into study and conservation workspaces, with a mezzanine floor for offices at one end. As well as enhancing the working environment, these windows allow glimpses through the trees into the inner workings of this private facility and create a buffer zone between storage spaces and street. Sliding screens allow for additional flexibility of use and separate these workspaces from a top-lit central corridor – the internal ‘artworks boulevard’ of the building and its principal circulation space.

On the other side of this circulation space, a sequence of storage spaces beneath an arched roof are arranged on a single level and reduce in height from six metres to three metres, in a direct response to the needs of the collection. All services are housed in the twin exterior walls, keeping the collection spaces completely clear.

Cutting edge technology works with the thermal mass provided by the surrounding soil to ensure stable and optimal climatic conditions for the storage of art and minimum environmental impact of the building. Water management is also fully integrated into the landscape design, to maximise re-use and to minimise flood risk.

Vehicle access is submerged below the landscaping, enabling easy loading and unloading of artworks from lorries, and ensuring segregation of access for goods vehicles and users of the facility (researchers, curators and scientists). Construction is due to start in 2017, and the new building will be brought into use from late 2018.

“The architects…have succeeded in taking the specific needs of properly preserving and accessing the Louvre’s collections, and turning them into a first-class architectural creation”

Jean-Luc Martinez, President-Director of the Musée du Louvre

RSHP won an international competition to design a new collections facility for the Louvre in 2015. The facility is designed to integrate storage and conservation of more than 250,000 works of art that are currently distributed between 60 different location around France. The winning proposals create an environmentally sensitive and elegantly understated facility emerging from the landscape.

The conservation and storage centre, comprising 20,000 square metres of space, is located in Liévin in northern France, alongside the recently opened Louvre-Lens by Sanaa architects.

Taking advantage of the natural slope in the terrain, the building emerges seamlessly from the landscape, defined by two pairs of concrete walls, reminiscent of the French military architecture of Vauban. Its green roof forms a gently-sloped visual extension to the Louvre Lens park, and a link in a green arc connecting Liévin to Lens itself.

The facility provides a counterpoint to the transparent and ephemeral museum building, exploring the expressive potential of what is hidden and what is revealed. At the front of the building, double height windows bring light into study and conservation workspaces, with a mezzanine floor for offices at one end. As well as enhancing the working environment, these windows allow glimpses through the trees into the inner workings of this private facility and create a buffer zone between storage spaces and street. Sliding screens allow for additional flexibility of use and separate these workspaces from a top-lit central corridor – the internal ‘artworks boulevard’ of the building and its principal circulation space.

On the other side of this circulation space, a sequence of storage spaces beneath an arched roof are arranged on a single level and reduce in height from six metres to three metres, in a direct response to the needs of the collection. All services are housed in the twin exterior walls, keeping the collection spaces completely clear.

Cutting edge technology works with the thermal mass provided by the surrounding soil to ensure stable and optimal climatic conditions for the storage of art and minimum environmental impact of the building. Water management is also fully integrated into the landscape design, to maximise re-use and to minimise flood risk.

Vehicle access is submerged below the landscaping, enabling easy loading and unloading of artworks from lorries, and ensuring segregation of access for goods vehicles and users of the facility (researchers, curators and scientists). Construction is due to start in 2017, and the new building will be brought into use from late 2018.

“The architects…have succeeded in taking the specific needs of properly preserving and accessing the Louvre’s collections, and turning them into a first-class architectural creation”

Jean-Luc Martinez, President-Director of the Musée du Louvre

RSHP won an international competition to design a new collections facility for the Louvre in 2015. The facility is designed to integrate storage and conservation of more than 250,000 works of art that are currently distributed between 60 different location around France. The winning proposals create an environmentally sensitive and elegantly understated facility emerging from the landscape.

The conservation and storage centre, comprising 20,000 square metres of space, is located in Liévin in northern France, alongside the recently opened Louvre-Lens by Sanaa architects.

Taking advantage of the natural slope in the terrain, the building emerges seamlessly from the landscape, defined by two pairs of concrete walls, reminiscent of the French military architecture of Vauban. Its green roof forms a gently-sloped visual extension to the Louvre Lens park, and a link in a green arc connecting Liévin to Lens itself.

The facility provides a counterpoint to the transparent and ephemeral museum building, exploring the expressive potential of what is hidden and what is revealed. At the front of the building, double height windows bring light into study and conservation workspaces, with a mezzanine floor for offices at one end. As well as enhancing the working environment, these windows allow glimpses through the trees into the inner workings of this private facility and create a buffer zone between storage spaces and street. Sliding screens allow for additional flexibility of use and separate these workspaces from a top-lit central corridor – the internal ‘artworks boulevard’ of the building and its principal circulation space.

On the other side of this circulation space, a sequence of storage spaces beneath an arched roof are arranged on a single level and reduce in height from six metres to three metres, in a direct response to the needs of the collection. All services are housed in the twin exterior walls, keeping the collection spaces completely clear.

Cutting edge technology works with the thermal mass provided by the surrounding soil to ensure stable and optimal climatic conditions for the storage of art and minimum environmental impact of the building. Water management is also fully integrated into the landscape design, to maximise re-use and to minimise flood risk.

Vehicle access is submerged below the landscaping, enabling easy loading and unloading of artworks from lorries, and ensuring segregation of access for goods vehicles and users of the facility (researchers, curators and scientists). Construction is due to start in 2017, and the new building will be brought into use from late 2018.

“The architects…have succeeded in taking the specific needs of properly preserving and accessing the Louvre’s collections, and turning them into a first-class architectural creation”

Jean-Luc Martinez, President-Director of the Musée du Louvre

RSHP won an international competition to design a new collections facility for the Louvre in 2015. The facility is designed to integrate storage and conservation of more than 250,000 works of art that are currently distributed between 60 different location around France. The winning proposals create an environmentally sensitive and elegantly understated facility emerging from the landscape.

The conservation and storage centre, comprising 20,000 square metres of space, is located in Liévin in northern France, alongside the recently opened Louvre-Lens by Sanaa architects.

Taking advantage of the natural slope in the terrain, the building emerges seamlessly from the landscape, defined by two pairs of concrete walls, reminiscent of the French military architecture of Vauban. Its green roof forms a gently-sloped visual extension to the Louvre Lens park, and a link in a green arc connecting Liévin to Lens itself.

The facility provides a counterpoint to the transparent and ephemeral museum building, exploring the expressive potential of what is hidden and what is revealed. At the front of the building, double height windows bring light into study and conservation workspaces, with a mezzanine floor for offices at one end. As well as enhancing the working environment, these windows allow glimpses through the trees into the inner workings of this private facility and create a buffer zone between storage spaces and street. Sliding screens allow for additional flexibility of use and separate these workspaces from a top-lit central corridor – the internal ‘artworks boulevard’ of the building and its principal circulation space.

On the other side of this circulation space, a sequence of storage spaces beneath an arched roof are arranged on a single level and reduce in height from six metres to three metres, in a direct response to the needs of the collection. All services are housed in the twin exterior walls, keeping the collection spaces completely clear.

Cutting edge technology works with the thermal mass provided by the surrounding soil to ensure stable and optimal climatic conditions for the storage of art and minimum environmental impact of the building. Water management is also fully integrated into the landscape design, to maximise re-use and to minimise flood risk.

Vehicle access is submerged below the landscaping, enabling easy loading and unloading of artworks from lorries, and ensuring segregation of access for goods vehicles and users of the facility (researchers, curators and scientists). Construction is due to start in 2017, and the new building will be brought into use from late 2018.

Key Facts

Show Team

Team

Ainhoa Abreu Diaz
Stephen Barrett
Tobi Frenzen
Lennart Grut
Alex Kitching

Mathias Koester
Kinga Koren
Nina Manchorova
John McElgunn
Theo Pagnon

Ceclia Pineiro-Lopez
Nicolas Salthouse
Graham Stirk
James White
Andrew Yek

Hide Team

Date
2015-ongoing

Client
Musee du Louvre / Région Nord - Pas de Calais.

Location
Liévin, France

Construction cost
€ 35 million

Area
20,000m2

Structural Engineer
Egis Bâtiments Nord

Services Engineer
Inddigo SAS

Quantity Surveyor
VPEAS SAS

Landscape Architect
Mutabilis Paysage