• Search Results
Rogers Stirk Harbour + Partners

“RSHP has provided a spectacular building in a prominent position close to the edge of Kaohsiung Bay. The use of eye-catching colours not only helps to express the system of building elements but also acknowledges the corporate brand of the Ching Fu Group.”

Steve Wei-Lang Chen, Vice-General Manager, Ching Fu Group

Following a competition in early 2005, Rogers Stirk Harbour + Partners designed a new headquarters for Taiwan’s largest private shipbuilder aimed at uniting all the various activities of the group in one building.

The site for the new headquarter building is close to the edge of Kaohsiung Bay, separated from the water by a small park. The brief called for a building which offers generous views across the harbour and which sits on a north/south axis to maximise frontage to the sea. The site of the Ching Fu Group Headquarters building is located in a new science and business park, and adjacent to a proposed exhibition centre. The design is based on a series of repeated 8.5m x 8.5m orthogonal grids, with a core located at either end of the structure.

The ground- and first-floor levels incorporate the atrium, as well as an exhibition/display area and a 100 seat auditorium. The remaining eight storeys contain company offices. Because of planning regulations relating to the massing of buildings, the upper three storeys have been set back from the façade creating the opportunity for a large terrace for staff. An observation deck – for staff and visitor use – has been created along the southern side of the building above the louvres and a smaller, private observation deck is also included on the northern side.

One of the main features of the design of the Ching Fu building are the ‘boxes’. These are extensions of the office space at different levels which appear to ‘float’ beyond the façades to provide meeting rooms and private office areas. The upper levels of each box are decked to provide external balconies.

Kaohsiung is located along the Tropic of Cancer and is subject to long hot summers as well as periods of intense monsoon activity. As a result, the louvre roof serves to reduce heat gain on the building envelope and create a distinctive finish to the building. A series of façade louvres also help to reduce heat gain and louvres fitted to the southwest facing windows adjacent to the ‘box’ voids are designed to deliver reflected natural light into the office space.

Exposed columns and large extractor funnels in vivid primary colours (red, blue and yellow) express the system of building elements and also – in part – acknowledge the corporate brand of the Ching Fu Group of companies.

“RSHP has provided a spectacular building in a prominent position close to the edge of Kaohsiung Bay. The use of eye-catching colours not only helps to express the system of building elements but also acknowledges the corporate brand of the Ching Fu Group.”

Steve Wei-Lang Chen, Vice-General Manager, Ching Fu Group

Following a competition in early 2005, Rogers Stirk Harbour + Partners designed a new headquarters for Taiwan’s largest private shipbuilder aimed at uniting all the various activities of the group in one building.

The site for the new headquarter building is close to the edge of Kaohsiung Bay, separated from the water by a small park. The brief called for a building which offers generous views across the harbour and which sits on a north/south axis to maximise frontage to the sea. The site of the Ching Fu Group Headquarters building is located in a new science and business park, and adjacent to a proposed exhibition centre. The design is based on a series of repeated 8.5m x 8.5m orthogonal grids, with a core located at either end of the structure.

The ground- and first-floor levels incorporate the atrium, as well as an exhibition/display area and a 100 seat auditorium. The remaining eight storeys contain company offices. Because of planning regulations relating to the massing of buildings, the upper three storeys have been set back from the façade creating the opportunity for a large terrace for staff. An observation deck – for staff and visitor use – has been created along the southern side of the building above the louvres and a smaller, private observation deck is also included on the northern side.

One of the main features of the design of the Ching Fu building are the ‘boxes’. These are extensions of the office space at different levels which appear to ‘float’ beyond the façades to provide meeting rooms and private office areas. The upper levels of each box are decked to provide external balconies.

Kaohsiung is located along the Tropic of Cancer and is subject to long hot summers as well as periods of intense monsoon activity. As a result, the louvre roof serves to reduce heat gain on the building envelope and create a distinctive finish to the building. A series of façade louvres also help to reduce heat gain and louvres fitted to the southwest facing windows adjacent to the ‘box’ voids are designed to deliver reflected natural light into the office space.

Exposed columns and large extractor funnels in vivid primary colours (red, blue and yellow) express the system of building elements and also – in part – acknowledge the corporate brand of the Ching Fu Group of companies.

“RSHP has provided a spectacular building in a prominent position close to the edge of Kaohsiung Bay. The use of eye-catching colours not only helps to express the system of building elements but also acknowledges the corporate brand of the Ching Fu Group.”

Steve Wei-Lang Chen, Vice-General Manager, Ching Fu Group

Following a competition in early 2005, Rogers Stirk Harbour + Partners designed a new headquarters for Taiwan’s largest private shipbuilder aimed at uniting all the various activities of the group in one building.

The site for the new headquarter building is close to the edge of Kaohsiung Bay, separated from the water by a small park. The brief called for a building which offers generous views across the harbour and which sits on a north/south axis to maximise frontage to the sea. The site of the Ching Fu Group Headquarters building is located in a new science and business park, and adjacent to a proposed exhibition centre. The design is based on a series of repeated 8.5m x 8.5m orthogonal grids, with a core located at either end of the structure.

The ground- and first-floor levels incorporate the atrium, as well as an exhibition/display area and a 100 seat auditorium. The remaining eight storeys contain company offices. Because of planning regulations relating to the massing of buildings, the upper three storeys have been set back from the façade creating the opportunity for a large terrace for staff. An observation deck – for staff and visitor use – has been created along the southern side of the building above the louvres and a smaller, private observation deck is also included on the northern side.

One of the main features of the design of the Ching Fu building are the ‘boxes’. These are extensions of the office space at different levels which appear to ‘float’ beyond the façades to provide meeting rooms and private office areas. The upper levels of each box are decked to provide external balconies.

Kaohsiung is located along the Tropic of Cancer and is subject to long hot summers as well as periods of intense monsoon activity. As a result, the louvre roof serves to reduce heat gain on the building envelope and create a distinctive finish to the building. A series of façade louvres also help to reduce heat gain and louvres fitted to the southwest facing windows adjacent to the ‘box’ voids are designed to deliver reflected natural light into the office space.

Exposed columns and large extractor funnels in vivid primary colours (red, blue and yellow) express the system of building elements and also – in part – acknowledge the corporate brand of the Ching Fu Group of companies.

“RSHP has provided a spectacular building in a prominent position close to the edge of Kaohsiung Bay. The use of eye-catching colours not only helps to express the system of building elements but also acknowledges the corporate brand of the Ching Fu Group.”

Steve Wei-Lang Chen, Vice-General Manager, Ching Fu Group

Following a competition in early 2005, Rogers Stirk Harbour + Partners designed a new headquarters for Taiwan’s largest private shipbuilder aimed at uniting all the various activities of the group in one building.

The site for the new headquarter building is close to the edge of Kaohsiung Bay, separated from the water by a small park. The brief called for a building which offers generous views across the harbour and which sits on a north/south axis to maximise frontage to the sea. The site of the Ching Fu Group Headquarters building is located in a new science and business park, and adjacent to a proposed exhibition centre. The design is based on a series of repeated 8.5m x 8.5m orthogonal grids, with a core located at either end of the structure.

The ground- and first-floor levels incorporate the atrium, as well as an exhibition/display area and a 100 seat auditorium. The remaining eight storeys contain company offices. Because of planning regulations relating to the massing of buildings, the upper three storeys have been set back from the façade creating the opportunity for a large terrace for staff. An observation deck – for staff and visitor use – has been created along the southern side of the building above the louvres and a smaller, private observation deck is also included on the northern side.

One of the main features of the design of the Ching Fu building are the ‘boxes’. These are extensions of the office space at different levels which appear to ‘float’ beyond the façades to provide meeting rooms and private office areas. The upper levels of each box are decked to provide external balconies.

Kaohsiung is located along the Tropic of Cancer and is subject to long hot summers as well as periods of intense monsoon activity. As a result, the louvre roof serves to reduce heat gain on the building envelope and create a distinctive finish to the building. A series of façade louvres also help to reduce heat gain and louvres fitted to the southwest facing windows adjacent to the ‘box’ voids are designed to deliver reflected natural light into the office space.

Exposed columns and large extractor funnels in vivid primary colours (red, blue and yellow) express the system of building elements and also – in part – acknowledge the corporate brand of the Ching Fu Group of companies.

Key Facts

Show Team

Team

Satoshi Aiza
Stuart Blower
Lennart Grut
Ivan Harbour
Aki Kageyama

Amo Kalsi
Naruhiro Kuroshima
Annie Miller
Richard Rogers
Eri Tachibana

Yoshi Uchiyama
Misako Unno
Ben Warner
Yoshimori Watanabe
David Weng

Hide Team

Date
2004-2007

Client
Fong Kuo Ching Fu Shipbuilding Co Ltd, WeeLee International Co. Ltd, WeeLee International Tourism Management Co. Ltd

Location
Kaohsiung, Taiwan

Construction Cost
£20,000,000

Site Area
7,123 m²

Floors
11

Gross Floor Area
25,178 m²

Co-Architect
HOYA Architects & Associates

Structural Engineer
Supertech Consultants International

Services Engineer
Co-Young Engineering Consultants, Inc.

Lighting Consultant
CWI Lighting design

Contractor
Fu Tsu Construction Co., Ltd.

Façade Engineering
Bright Curtain Metal Co., Ltd.