• Search Results
Rogers Stirk Harbour + Partners

“The building presents a remakable architecture that contributes to the identity of the European Court of Human Rights.”

HK Rokham, Conseil de L'Europe

The European Court of Human Rights provides a landmark building for the ‘New Europe’ on a site some distance from the historic centre of the city and close to the river.

In terms of considering the client’s brief for the site, the very nature of the Court’s business suggests that its premises should be welcoming and humane, while preserving an appropriate dignity. Protecting and enhancing the quality of the site was another prime objective, while economy of operations and the creation of a ‘natural’ environment were equally important.

The basic diagram of the scheme was tested to the limits during the design process – particularly as a result of the collapse of the Communist Bloc by the late 1980s/early 1990s – resulting in the building’s office provision growing to some 50 per cent and areas of public space by 25 per cent.

The two main departments of the European Court, the Court itself and the Commission, occupy two circular chambers at the head of the building which are clad in stainless steel with secondary structural elements picked out in bright red. The entrance hall is filled with natural light and offers visitors views across the river and the ‘tail’ of the building is divided into two parts containing offices, administration and the judges’ chambers.

“The building presents a remakable architecture that contributes to the identity of the European Court of Human Rights.”

HK Rokham, Conseil de L'Europe

The European Court of Human Rights provides a landmark building for the ‘New Europe’ on a site some distance from the historic centre of the city and close to the river.

In terms of considering the client’s brief for the site, the very nature of the Court’s business suggests that its premises should be welcoming and humane, while preserving an appropriate dignity. Protecting and enhancing the quality of the site was another prime objective, while economy of operations and the creation of a ‘natural’ environment were equally important.

The basic diagram of the scheme was tested to the limits during the design process – particularly as a result of the collapse of the Communist Bloc by the late 1980s/early 1990s – resulting in the building’s office provision growing to some 50 per cent and areas of public space by 25 per cent.

The two main departments of the European Court, the Court itself and the Commission, occupy two circular chambers at the head of the building which are clad in stainless steel with secondary structural elements picked out in bright red. The entrance hall is filled with natural light and offers visitors views across the river and the ‘tail’ of the building is divided into two parts containing offices, administration and the judges’ chambers.

“The building presents a remakable architecture that contributes to the identity of the European Court of Human Rights.”

HK Rokham, Conseil de L'Europe

The European Court of Human Rights provides a landmark building for the ‘New Europe’ on a site some distance from the historic centre of the city and close to the river.

In terms of considering the client’s brief for the site, the very nature of the Court’s business suggests that its premises should be welcoming and humane, while preserving an appropriate dignity. Protecting and enhancing the quality of the site was another prime objective, while economy of operations and the creation of a ‘natural’ environment were equally important.

The basic diagram of the scheme was tested to the limits during the design process – particularly as a result of the collapse of the Communist Bloc by the late 1980s/early 1990s – resulting in the building’s office provision growing to some 50 per cent and areas of public space by 25 per cent.

The two main departments of the European Court, the Court itself and the Commission, occupy two circular chambers at the head of the building which are clad in stainless steel with secondary structural elements picked out in bright red. The entrance hall is filled with natural light and offers visitors views across the river and the ‘tail’ of the building is divided into two parts containing offices, administration and the judges’ chambers.

“The building presents a remakable architecture that contributes to the identity of the European Court of Human Rights.”

HK Rokham, Conseil de L'Europe

The European Court of Human Rights provides a landmark building for the ‘New Europe’ on a site some distance from the historic centre of the city and close to the river.

In terms of considering the client’s brief for the site, the very nature of the Court’s business suggests that its premises should be welcoming and humane, while preserving an appropriate dignity. Protecting and enhancing the quality of the site was another prime objective, while economy of operations and the creation of a ‘natural’ environment were equally important.

The basic diagram of the scheme was tested to the limits during the design process – particularly as a result of the collapse of the Communist Bloc by the late 1980s/early 1990s – resulting in the building’s office provision growing to some 50 per cent and areas of public space by 25 per cent.

The two main departments of the European Court, the Court itself and the Commission, occupy two circular chambers at the head of the building which are clad in stainless steel with secondary structural elements picked out in bright red. The entrance hall is filled with natural light and offers visitors views across the river and the ‘tail’ of the building is divided into two parts containing offices, administration and the judges’ chambers.

Key Facts

Show Team

Team

Laurie Abbott
Peter Angrave
Eike Becker
Elliot Boyd
Mike Davies
Karin Egge
Pascale Gibon
Marco Goldschmied

Lennart Grut
Ivan Harbour
Amarjit Kalsi
Sze-King Kan
Carmel Lewin
Avtar Lotay
John Lowe
Louise Palomba

Kim Quaz
Richard Rogers
Pascale Rousseau
Yuli Toh
Sarah Tweedie
Andrew Tyley
Yoshiyuki Uchiyama
John Young

Hide Team

Date
1989-1995

Client
Conseil de l'Europe

Architect
Richard Rogers Partnership

Location
Strasbourg, France

Construction Cost
£ 35 000 000

Floors
6

Gross Floor Area
28 000 m²

Co-Architect
Atelier d'Architecture Claude Bucher

Structural Engineer
Ove Arup & Partners / Omnium Technique Européen

Services Engineer
Ove Arup & Partners / Omnium Technique Européen

Quantity Surveyor
Thorne Wheatley Associates

Lighting Consultant
Lighting Design Partnership

Landscape Architect
David Jarvis Associates / Dan Kiley

Contractor
Campenon Bernard SGE

Acoustic Consultant
Sound Research Laboratories