• Search Results
Rogers Stirk Harbour + Partners

“The design merges the concourse with the surrounding landscape, enabling the station to seamlessly unite with the expansive greenery of the park”

Taipei Times, March 2010

This station serves Kaohsiung’s popular Central Park and the Datong shopping district on the new ‘Red’ line of the underground system. A large aluminium canopy sails over the underground concourse, protecting commuters from strong sunlight and rainfall but still allows for natural airflow. Aluminium was chosen as the canopy material due to its lightness, durability and resistance to corrosion. The canopy is approximately 50 metres by 50 metres, weighs 220 metric tonnes and sits on four yellow steel ‘trees’. Across the canopy’s top surface there are a large number of glazed openings filled with frosted glass. On the underside, these openings are perforated to ensure that natural light can reach the concourse underneath, while still helping to dissipate the glare of the sun.

The station entrance, essentially, draws the landscaping down from the park into the station via a sloped, green bank that leads people down to concourse level, some 11 metres below ground. Two sets of escalators – plus staircases on either side – allow people to move between the concourse and park level and are divided by a cascading water feature which helps to animate the approach to the platforms.

In addition to the main entrance, there are two sub-entrances on the opposite side of Chung-Shan Road. These have their own distinctive aluminium canopies supported on smaller yellow steel trees.

“The design merges the concourse with the surrounding landscape, enabling the station to seamlessly unite with the expansive greenery of the park”

Taipei Times, March 2010

This station serves Kaohsiung’s popular Central Park and the Datong shopping district on the new ‘Red’ line of the underground system. A large aluminium canopy sails over the underground concourse, protecting commuters from strong sunlight and rainfall but still allows for natural airflow. Aluminium was chosen as the canopy material due to its lightness, durability and resistance to corrosion. The canopy is approximately 50 metres by 50 metres, weighs 220 metric tonnes and sits on four yellow steel ‘trees’. Across the canopy’s top surface there are a large number of glazed openings filled with frosted glass. On the underside, these openings are perforated to ensure that natural light can reach the concourse underneath, while still helping to dissipate the glare of the sun.

The station entrance, essentially, draws the landscaping down from the park into the station via a sloped, green bank that leads people down to concourse level, some 11 metres below ground. Two sets of escalators – plus staircases on either side – allow people to move between the concourse and park level and are divided by a cascading water feature which helps to animate the approach to the platforms.

In addition to the main entrance, there are two sub-entrances on the opposite side of Chung-Shan Road. These have their own distinctive aluminium canopies supported on smaller yellow steel trees.

“The design merges the concourse with the surrounding landscape, enabling the station to seamlessly unite with the expansive greenery of the park”

Taipei Times, March 2010

This station serves Kaohsiung’s popular Central Park and the Datong shopping district on the new ‘Red’ line of the underground system. A large aluminium canopy sails over the underground concourse, protecting commuters from strong sunlight and rainfall but still allows for natural airflow. Aluminium was chosen as the canopy material due to its lightness, durability and resistance to corrosion. The canopy is approximately 50 metres by 50 metres, weighs 220 metric tonnes and sits on four yellow steel ‘trees’. Across the canopy’s top surface there are a large number of glazed openings filled with frosted glass. On the underside, these openings are perforated to ensure that natural light can reach the concourse underneath, while still helping to dissipate the glare of the sun.

The station entrance, essentially, draws the landscaping down from the park into the station via a sloped, green bank that leads people down to concourse level, some 11 metres below ground. Two sets of escalators – plus staircases on either side – allow people to move between the concourse and park level and are divided by a cascading water feature which helps to animate the approach to the platforms.

In addition to the main entrance, there are two sub-entrances on the opposite side of Chung-Shan Road. These have their own distinctive aluminium canopies supported on smaller yellow steel trees.

“The design merges the concourse with the surrounding landscape, enabling the station to seamlessly unite with the expansive greenery of the park”

Taipei Times, March 2010

This station serves Kaohsiung’s popular Central Park and the Datong shopping district on the new ‘Red’ line of the underground system. A large aluminium canopy sails over the underground concourse, protecting commuters from strong sunlight and rainfall but still allows for natural airflow. Aluminium was chosen as the canopy material due to its lightness, durability and resistance to corrosion. The canopy is approximately 50 metres by 50 metres, weighs 220 metric tonnes and sits on four yellow steel ‘trees’. Across the canopy’s top surface there are a large number of glazed openings filled with frosted glass. On the underside, these openings are perforated to ensure that natural light can reach the concourse underneath, while still helping to dissipate the glare of the sun.

The station entrance, essentially, draws the landscaping down from the park into the station via a sloped, green bank that leads people down to concourse level, some 11 metres below ground. Two sets of escalators – plus staircases on either side – allow people to move between the concourse and park level and are divided by a cascading water feature which helps to animate the approach to the platforms.

In addition to the main entrance, there are two sub-entrances on the opposite side of Chung-Shan Road. These have their own distinctive aluminium canopies supported on smaller yellow steel trees.

Key Facts

Show Team

Team

Lennart Grut
Ivan Harbour
Aki Kageyama
Amo Kalsi
Sanekazu Kofuku

Stephen Macbean
Annie Miller
Andrew Partridge
Richard Rogers
Yoshi Uchiyama

Misako Unno
Ben Warner
David Weng

Hide Team

Date
2003-2007

Client
Kaohsiung Rapid Transit Corporation

Location
Kaohsiung, Taiwan

Construction Cost
£15 000 000

Building Area
14,300m2

Co-Architect
Resource Engineering Service, Inc.

Structural Engineer
Structured Environment

Services Engineer
Resource Engineering Service, Inc.

Contractor
Far Eastern Construction Co. Ltd. Pan Asia Corporation Iwata Chizaki Inc.