• Search Results
Rogers Stirk Harbour + Partners

“The project brings the public domain deep into the heart of the Congress Centre via a great inclined piazza”

Kenneth Powell

This competition scheme was designed for a site in the EUR district of Rome, an area planned in the 1930s as a demonstration of the monumental formalism that characterised fascist urbanism.

The scheme sets the main congress and exhibition areas in a cantilevered roof space, supported by central columns and surrounded by service towers. A wide public terrace runs around the edge of the roof, optimising views across the Rome skyline.

Beneath the great over-sailing, timber-clad roof is a second building for offices, ticketing, restaurants, parking, shops and a hotel, its roof forming a wedge-shaped ramp of public space.

The public nature of the building is emphasised by the provision of a partially enclosed 2,000-seat amphitheatre within the lower building, alongside which runs a new pedestrian route, linking the Enrico Termi station with the existing Palazzo dei Congressi. Further shops are placed alongside this route, and around the edge of the building, to ensure an open relationship with the public domain.

“The project brings the public domain deep into the heart of the Congress Centre via a great inclined piazza”

Kenneth Powell

This competition scheme was designed for a site in the EUR district of Rome, an area planned in the 1930s as a demonstration of the monumental formalism that characterised fascist urbanism.

The scheme sets the main congress and exhibition areas in a cantilevered roof space, supported by central columns and surrounded by service towers. A wide public terrace runs around the edge of the roof, optimising views across the Rome skyline.

Beneath the great over-sailing, timber-clad roof is a second building for offices, ticketing, restaurants, parking, shops and a hotel, its roof forming a wedge-shaped ramp of public space.

The public nature of the building is emphasised by the provision of a partially enclosed 2,000-seat amphitheatre within the lower building, alongside which runs a new pedestrian route, linking the Enrico Termi station with the existing Palazzo dei Congressi. Further shops are placed alongside this route, and around the edge of the building, to ensure an open relationship with the public domain.

“The project brings the public domain deep into the heart of the Congress Centre via a great inclined piazza”

Kenneth Powell

This competition scheme was designed for a site in the EUR district of Rome, an area planned in the 1930s as a demonstration of the monumental formalism that characterised fascist urbanism.

The scheme sets the main congress and exhibition areas in a cantilevered roof space, supported by central columns and surrounded by service towers. A wide public terrace runs around the edge of the roof, optimising views across the Rome skyline.

Beneath the great over-sailing, timber-clad roof is a second building for offices, ticketing, restaurants, parking, shops and a hotel, its roof forming a wedge-shaped ramp of public space.

The public nature of the building is emphasised by the provision of a partially enclosed 2,000-seat amphitheatre within the lower building, alongside which runs a new pedestrian route, linking the Enrico Termi station with the existing Palazzo dei Congressi. Further shops are placed alongside this route, and around the edge of the building, to ensure an open relationship with the public domain.

“The project brings the public domain deep into the heart of the Congress Centre via a great inclined piazza”

Kenneth Powell

This competition scheme was designed for a site in the EUR district of Rome, an area planned in the 1930s as a demonstration of the monumental formalism that characterised fascist urbanism.

The scheme sets the main congress and exhibition areas in a cantilevered roof space, supported by central columns and surrounded by service towers. A wide public terrace runs around the edge of the roof, optimising views across the Rome skyline.

Beneath the great over-sailing, timber-clad roof is a second building for offices, ticketing, restaurants, parking, shops and a hotel, its roof forming a wedge-shaped ramp of public space.

The public nature of the building is emphasised by the provision of a partially enclosed 2,000-seat amphitheatre within the lower building, alongside which runs a new pedestrian route, linking the Enrico Termi station with the existing Palazzo dei Congressi. Further shops are placed alongside this route, and around the edge of the building, to ensure an open relationship with the public domain.

Key Facts

Show Team

Team

Louise Barnett
Maurice Brennan
Andy Bryce
Russell Gilchrist
Mark Hallett
Carmel Lewin

Andrea Parigi
Richard Paul
Richard Rogers
Andrei Saltykov
Patricia Sendin
Kish Sohal

Graham Stirk
David Thompson
Simon Williams-Gunn
Nick Zervoglos

Hide Team

Date
1999-1999

Client
Rome Council

Location
Rome, Italy

Gross Floor Area
27 000 m²

Structural Engineer
Arup

Services Engineer
Arup

Quantity Surveyor
Hanscomb Ltd

Traffic Consultant
Arup Transportation