• Search Results
Rogers Stirk Harbour + Partners

“The piazza is the focus of the civitas, which is the object of the whole project, as a way of fostering a civic sense and the city’s identity”

Simone Gheri, Mayor of Scandicci

Located at the gates of Florence, halfway between Casellina and the old town of Scandicci, the Nuovo Centro Civico is a new town centre designed by Rogers Stirk Harbour + Partners (RSHP) in collaboration with dastudio.

The project is part of a wider masterplan commissioned by the Scandicci Council in 2003 that asked for a vision to transform Scandicci from a faceless satellite town into a vibrant city hub. In response, the practice designed a new public piazza, flanked by a series of buildings and served by a new tram station, that focuses on public and private activities for the whole community.

The character of the new development respects the scale of the existing surroundings and creates a contemporary architectural language and provides cohesion between different typologies. The result is a restrained architectural aesthetic that directs attention towards the setting rather than the buildings themselves. The project includes a cultural centre, a commercial building and residences. All ground floor areas contain retail activities that provide interaction with the piazza. The cultural centre frames the eastern edge and provides a multi-functional hall with flexible space for conferences, exhibitions and concerts and works both independently or in tandem with the piazza outside.

The new tramline – connecting Scandicci directly to the centre of Florence in just a few stops – is a key element of the town centre. It has been the generator for this project and offers the parallel benefits of reducing dependency on cars and encouraging the use of public transport.

The project adopts a sustainable approach by including the installation of solar and photo-voltaic elements, as well as a green roof on the cultural building. The landscape design helps to unite the development with its linear arrangement of trees and benches alongside the tram line.

The Nuovo Centro Civico has reinvigorated Scandicci’s community and will set the standard for future urban developments.

The buildings of the Scandicci Nuovo Centro Civico (New Civic Centre) are grouped around a new piazza that ties together all the elements of the ensemble, with a tram station as the catalyst and a tram line as the main artery of the scheme. The choices concerning systems, materials, efficiency, as well as more abstract paradigms such as flexibility, adaptability and dynamism were all considered with respect to the character of the surroundings.

Material choices reflect the local vernacular and were sourced locally wherever possible. A limited palette was selected for all buildings, including natural anodized aluminium, concrete, glass, stainless steel and terracotta. Terracotta has been used as a building material in Tuscany for centuries and so the new project continues this tradition in a contemporary way. The red tone of the terracotta, framed by natural anodized aluminium and inset within visibly expressed concrete frame, creates a language that places the traditional local materials in a new, fresh setting.

The landscape concept features a linear arrangement of trees and benches alongside the tram line. This helps to unite the development with the existing and new parking areas. The slightly sunken, hard-surfaced piazza forms a public space for markets, performance and other activities.

The development is characterised by buildings that respect the scale of their surroundings and create a contemporary architectural language that gives cohesion between all the different typologies while responding to their individual functions. The result is a restrained architectural aesthetic that directs attention towards the setting rather than the buildings themselves.

Each of the Scandicci Nuovo Centro Civico’s buildings has been designed as part of the wider whole and in the spirit of flexibility.

The cultural centre frames the eastern edge of the piazza and was conceived as an elevated, floating box. The landscaping of the piazza extends through the building at ground level while the event space above offers a huge panoramic window looking towards the Tuscan hills. The column-free space with no fixed walls provides a multi-functional hall for seminars, conferences, exhibitions and concerts. It is designed for and operated by the local council and offers completely flexible spaces inside, allowing for future adaptation. It can work both independently or in tandem with the piazza outside to stimulate ideas about public activity.

The commercial building is also fully adaptable inside and can therefore be used as open-plan office space or divided into smaller, cellular units. The plan’s clarity is assisted by external circulation – lifts and stairs – that contribute a distinctive, sculptural identity. At seven stories, it is the tallest structure in the new ensemble and acts as a marker on the horizon, directing people to the centre of the renewed Scandicci.

Adopting a modular approach, the design for the residential building allowed for changes to the layout configuration of the flats, even during construction, therefore catering for changing market conditions. Balconies with terracotta screens can adapt to form ‘loggias’ that give the façade depth and modulation.

The ground floor of all the buildings in the ensemble feature small retail units – community amenities such as a bank, bookshop and coffee bar – that collectively create a natural shopping centre, while maintaining the spirit and quality of neighbourhood shops and creating an animated zone for the public.

The tram line runs along the southern edge of the piazza and the new station acts as a gateway, its lightweight pergola structure sheltering the station but also linking it with the piazza.

All the buildings minimize energy use through carefully considered orientation, maximized natural ventilation and lighting, and optimised low-energy performance with green roofs and highly insulated façade systems. Renewable energy systems feature on the buildings’ roofs, including thermal and photovoltaic solar panels.

Sustainable systems (to save and produce energy), technical solutions (such as ventilated façades and large overhangs that protect from sunlight) and the choice of high performing, visually attractive materials are all incorporated into the scheme.

The construction of Scandicci Nuovo Centro Civico took place during a major recession and time of economic unrest in Italy.

Against this backdrop, two political and economic factors made the successful completion of the project– both on schedule and within budget – remain possible. Firstly, the masterplan for the new centre was initiated by Mayor Giovanni Doddoli in 2001, and his vision was taken on by Simone Gheri as councillor for urban planning and deputy mayor and then mayor. This provided the continuity of leadership and political drive to see the project realised.

Secondly, the funding of the scheme was through a project finance agreement which involved a partnership between the public administration and a group of real estate and construction companies. Through the course of the project, this independent entity was able to absorb a number of organisational changes without destabilising the development.

Five objectives for a successful project were identified early: legibility, durability, coordination and standardisation of components, cost controls, and safety. As such, each part of the development was designed as a kit of parts with a shared architectural language, wherein a range of construction systems and details were developed to be repeated in the three buildings, the public space and in the tram station. This level of standardisation ensured quality of fabrication and controlled costs both on site and in future maintenance as well as allowing each element of the development to be read as a part of a greater ensemble. A comprehensive system of prototyping took place to ensure coordination of details and finishes and once signed off, allowed for faster assembly on site and improved safety conditions – an important factor in a site where the tram line runs through the centre.

Key Facts

    Awards
  • 2014  RIBA EU Award

Show Team

Team

Torsten Burkhardt
Lennart Grut
Ivan Harbour

Ann Miller
Leonardo Pelleriti
Richard Rogers

Stephen Spence
Jacopo Venerosi Pesciolini

Hide Team

Date
2006-2013

Client
Scandicci Centro Srl

Location
Scandicci, Italy

Cost
€ 33,950,000

Site Area
26 000 m²

Gross Floor Area
15 000 m²

Co-Architect
dastudio

Structural Engineer
Politecnica

Services Engineer
Politecnica

Quantity Surveyor
Studio Associato Zingoni

Landscape Architect
Erika Skabar

Contractor
CMSA