• Search Results
Rogers Stirk Harbour + Partners

“RRP's and EL's work has been excellent; we are truly satisfied with the result. In architectural terms they designed a wonderful building that makes an impact on everybody. And in functional terms created a truly functional and efficient airport with a great transparency that facilitates the flow of passengers throughout the building.”

Jose Manuel Hesse Martin, Plan Barajas Director

The terminal, which is the biggest in Spain, was commissioned to enable Barajas International Airport to compete with major hub airports within Europe. The core building comprises a sequence of parallel spaces separated by a linear block allowing daylight to penetrate deep into the interior. The same form is applied to the satellite, which is comprised of two linear blocks, one for passport control and the other containing the gates.

The bamboo linear roof structure is connected above by a chain of roof lights, permitting maximum flexibility in the arrangement of accommodation on each of the floors. This enables the building to be expanded in phases. The new terminal has a metro, rail station and landside transit link to the existing terminals as well as a transit system linking the core terminal with the satellite.

Pedestrian circulation to and from the parking area is concentrated along the face of the parking structure, creating an animated façade opposite the terminal. The layout of the arrivals hall creates clear and separate routes to the various modes of ground transportation, giving equal weight to public and private transport. The arrivals and departures forecourts as well as the train and metro station are covered by a standard module of the roof, which thereby encompasses the entire sequence of activities from drop-off to departure gate.

Environmental measures, aimed at significantly reducing energy consumption, include a stratified cooling system, displacement ventilation supply to the piers, low level air supply to all other passenger areas, extensive shading to the facades and roof lights, zoned lighting and the collection of rainwater to irrigate the landscape.

Developing some of the ideas that emerged during the practice’s work on Heathrow Terminal 5 in London, the Madrid Barajas Airport terminal is a model of legibility, with a straightforward linear diagram and a clear progression of spaces for departing and arriving passengers.

The accommodation is distributed over six floors; three above ground for check-in, security, boarding and baggage reclaim, and three below ground levels for maintenance, baggage processing and transferring of passengers between buildings. The lower levels, robustly constructed in concrete, contrast strikingly with the light-weight transparency of the passenger areas above.

The building is covered by a wave-shaped roof, supported on central ‘trees’ and punctuated by rooflights that provide carefully controlled natural light throughout the upper (departures) level of the terminal. The roof then oversails the edge of the building to shade the façades. Given the multi-level section, a strategy was required to bring natural light down into the lower levels. The solution is a series of light-filled ‘canyons’ that separate the parallel slices of space that demarcate the various stages of transit, from the arrival point to check-in, security and passport control, then on to departure lounges and finally to the aircraft.

The canyons are spectacular full-height spaces, spanned by bridges from which arriving and departing passengers, though segregated, can share the drama of the impressive space. The grand scale generates the feeling of a truly significant public space. The canyons also act as locators, underlining the clear sense of direction and legibility that is fundamental to the scheme.

Despite the extreme heat of summer in Madrid, the design team were committed to the use of passive environmental systems wherever possible, while maximising transparency and views towards the aircraft and the mountains beyond. The building benefits from a north-south orientation with the primary façades facing east and west, the optimum layout for protecting the building against solar gain. The design team set out to maximise natural light to all passenger areas and reduce dependence on artificial light, while providing views out but reducing solar gain with a combination of deep roof overhangs and external shading. A low-energy displacement ventilation system is used in the pier, and elsewhere in the terminal a more conventional high-velocity system is used.

A simple palette of materials and the use of a kit-of-parts approach to detailing reinforce the direct simplicity of the architectural concept, as well as facilitating the ultra-rapid construction programme and maximising the potential for flexibility.

The building can be read as a series of extrusions, potentially infinitely extendable, rather than a bespoke composition. The sheer size of the building is the key to the assembly-focused approach. A flexible, loose-fit system – employing large-scale modular repetition on an 18-by-9-metre (60-by-30-foot) structural grid – was chosen as the best solution to accommodate the multitude of uses in the terminal, including check-in desks, security checks, retail units, toilets and baggage reclaim.

Within this loose-fit system, the roof emerges as the defining architectural element. It floats over the building, propped rather than supported at the perimeter, so that the impact on the main façade – freed from the requirements of structural support – is deliberately minimised. Internally, the heavily insulated roof is clad in laminated strips of Chinese bamboo, the repeating bands accentuating the smooth, seamless nature of the roof’s undulating form. The façade is supported by a series of tensioned trusses, held in place by the roof and floor structures. Horizontal aluminium fins span between the trusses on which the high-performance glass is fixed. Heavy vertical support members are avoided and the result is a seamless horizontal aesthetic underlining the main axis of the building. Natural stone is used as flooring throughout the terminal, adding to the unified integrity of the space.

The construction of the Barajas Airport terminal was undertaken in three constructional layers: firstly, the basement which drops to as much as 20 metres (66 feet) below ground in some places; secondly, the three-storey concrete frame above ground; and thirdly, the steel-framed roof.

The concrete work was cast in-situ, and special attention was focused on areas where the concrete would be visible, such as the edge strips to the canyons in which steel shuttering has been used. In a bid to limit the height of the building, post-tensioned concrete beams restrict the depth of the beams to only 90 centimetres (3 feet). The beams were cast in lengths of 72 metres (236 feet), with concrete planks used to span between them to create the 18-by-9-metre (60-by-30-foot) grid.

Above the concrete frame, the concrete tree trunks on the top floor provide fixed base points for setting out the roof steelwork. The structural system for the roof works outwards from the tree trunks where four inclined branches prop a pair of double-S modules. In this way, each pair of tubes, plus the roof steel, stabilise the roof structure in both directions.

The roof then passes over the cladding line at the edges of the building, emphasising the canopy rather than the façade. To further reduce the visual impact of the façade and enhance passengers connection to the activity of the airfield outside, shading is not introduced at the cladding line but is hung from the roof overhang which is propped with elegant Y-shaped props at the ends of each module.

The façade structure is in the form of cable ‘kipper’ trusses at 9-metre (30-feet) centres. A pair of cables begin at a common point at ground level, one arcing in and one out, held apart by compression struts that also support the horizontal glazing mullions. As the cables approach the roof they come back together, held by a V-bracket, making a fish outline, hence the name kipper truss. A jacking system was used between the roof and terminal floor during erection, which when released ensures that adequate permanent tension was introduced in the cable trusses.

Key Facts

    Awards
  • 2008  AIA/UK Excellence in Design Award
  • 2008  Istructe Award for Commercial or Retail Structures
  • 2008  XX Urbanism Architecture and Public Works Awards, Madrid City Council
  • 2008  RIBA Stirling Prize
  • 2008  Airport Council Award for Best European Airport
  • 2006  RIBA European Award
  • 2005  RIBA Airport Award

Show Team

Team

José Aguilar
Emilia Alonso
David Ardill
Adolfo Arellano
Andrés Arellano
Enrique Azpilicueta
Kenta J. Bacas
Mercedes Barbero
Neus Barbosa
Louise Barnett
Stephen Barrett
Michael Barth
Susana Blanes
Stuart Blower
Mercedes Bolín
David Bottos
Ed Burgess
Torsten Burkhardt
Almudena Bustos
Javier Calvo
Ana Carbonero
Juanjo Carrancedo
Sònia Castellò
Paco Chocano
Eva Clark
Andrew Clarkson
Pablo Codesido
Sebastián Collado
Iván Cordero
Miguel Ángel Cordero
Phaedra Corrigan
Alicia Cortell
Dan Crane
Marta Cumellas
Cathie Curran
John Denehy
Hilde Depuyt
José Carlos Díez
Concha Estaban
Javier Esteban
Elantha Evans
Mike Fairbrass
Andrés Fernández
Leo Fernández
Sara Fernández
Ricardo Fuentes
Harvinder Gabhari
Iván García
Jason García
Raúl García

Rosa García
Victor García
Marta García-Haro
Courtney Goldsmith
Juan Manuel Gómez
Ignacio González
Jorge González
Pedro González
Lucy Gould
Sera Grubb
Lennart Grut
Carmen Gundín
Ivan Harbour
Javier Hernández
Jesús Hernández
Sergio Hernández
José Julián Horcajo
Amo Kalsi
Jorge Keipo
Kazu Kofuku
Tom Lacey
Juan Laguna
Carlos Lainer
Matthew Lake
Antonio Lamela
Carlos Lamela
Ronald Lammers van Bueren
Stig Larsen
James Leathem
Marcus Lee
Tomás Llamas
César López
Francisco López de Blas
Javier López
Isabel Lorenzo
Avtar Lotay
John Lowe
Erick Maas
Rachel McGovern
Annette Main
Élida Margitic
Carmen Márquez
Francisco Martin
Steve Martin
Andrés Martínez
Tim Mason
Natalie Mayes
David Morales
Pedro Morales
Julio Moreno

Paz Moya
Jesús Municio
Javier Muñiz
Paul Nelson
Beatriz Olivares
Caireen O'Hagan
Tamiko Onozawa
Raquel Ortega
Iván Pajares
Louise Palomba
Jorge Palomero
Richard Paul
Inma Pedregosa
Adolfo Preus
Pablo Querol
Olga Ramírez
Matt Rees
Claudia Rieradevalle
Richard Rogers
Francisco Rojo
Andrei Saltikov
Inés Salvatierra
Cristina Sánchez
Francisco Sanjuán
Laureano Sanz
Birgit Schlösser
Patricia Sendin
Ana Serrano
Simon Smithson
Hugo Soriano
Neil Southard
Kirsti Stock
Carlos Temprano
Jochen Tombers
Andrew Tyley
Yoshi Uchiyama
Eva Utrera
Joselina Vago
Verónica van Kesteren
Joaquín Vaquero
Patricia Vázquez
Laura Vega
Susana Vega
Isabel Vergara
Luis Vidal
Laura Villa
Dan Wright
John Young
Ignacio Zamorano
Nick Zervoglos

Hide Team

Date
1997-2005

Client
Aena

Location
Madrid, Spain

Cost
€ 1 238 000 000

Gross Floor Area
1 158 000 m²

Co-Architect
Estudio Lamela

Structural Engineer
Anthony Hunt Associates/TPS with OTEP/HCA

Services Engineer
TPS/INITEC

Quantity Surveyor
Hanscomb Ltd/Gabinete

Lighting Consultant
Arup/Speirs and Major Associates

Landscape Architect
dosAdos

Acoustic Consultant
Sandy Brown Associates

Façade Engineer
Arup