• Search Results
Rogers Stirk Harbour + Partners

The Techno Plaza is a Goverment office and laboratories built on a hilly site of 11,462 m². The landscape of the site varies but contains trees and bushes and a small stream.

Richard Rogers Partnership prepared the initial masterplan for the VR Techno Japan complex at Gifu, producing a scheme which would accommodate about 10 buildings. The brief was to design a ‘pilot’ building promoting research into virtual reality and providing educational, communal and laboratory/office spaces as a resource for private research bodies and the general public.

The scheme enhances the qualities of the site, responding to its natural contours. The Techno Plaza is composed of two parts: the private office space, built in steps up the hill, and the common research and public space which crowns the hill. Both have access to planted terraces and views across the valley.

The building has an exposed concrete frame, with retaining walls and floor slabs partially buried or planted to enhance thermal mass, ensuring maximum benefit from the stable ground temperatures and discouraging rainwater run-off. Glazed façades and extensive louvering eliminate direct solar gain, as does a stainless steel-finished ventilated roof to the upper building. Air conditioning is employed to deal with the high humidity in the region.

The Techno Plaza is a Goverment office and laboratories built on a hilly site of 11,462 m². The landscape of the site varies but contains trees and bushes and a small stream.

Richard Rogers Partnership prepared the initial masterplan for the VR Techno Japan complex at Gifu, producing a scheme which would accommodate about 10 buildings. The brief was to design a ‘pilot’ building promoting research into virtual reality and providing educational, communal and laboratory/office spaces as a resource for private research bodies and the general public.

The scheme enhances the qualities of the site, responding to its natural contours. The Techno Plaza is composed of two parts: the private office space, built in steps up the hill, and the common research and public space which crowns the hill. Both have access to planted terraces and views across the valley.

The building has an exposed concrete frame, with retaining walls and floor slabs partially buried or planted to enhance thermal mass, ensuring maximum benefit from the stable ground temperatures and discouraging rainwater run-off. Glazed façades and extensive louvering eliminate direct solar gain, as does a stainless steel-finished ventilated roof to the upper building. Air conditioning is employed to deal with the high humidity in the region.

The Techno Plaza is a Goverment office and laboratories built on a hilly site of 11,462 m². The landscape of the site varies but contains trees and bushes and a small stream.

Richard Rogers Partnership prepared the initial masterplan for the VR Techno Japan complex at Gifu, producing a scheme which would accommodate about 10 buildings. The brief was to design a ‘pilot’ building promoting research into virtual reality and providing educational, communal and laboratory/office spaces as a resource for private research bodies and the general public.

The scheme enhances the qualities of the site, responding to its natural contours. The Techno Plaza is composed of two parts: the private office space, built in steps up the hill, and the common research and public space which crowns the hill. Both have access to planted terraces and views across the valley.

The building has an exposed concrete frame, with retaining walls and floor slabs partially buried or planted to enhance thermal mass, ensuring maximum benefit from the stable ground temperatures and discouraging rainwater run-off. Glazed façades and extensive louvering eliminate direct solar gain, as does a stainless steel-finished ventilated roof to the upper building. Air conditioning is employed to deal with the high humidity in the region.

The Techno Plaza is a Goverment office and laboratories built on a hilly site of 11,462 m². The landscape of the site varies but contains trees and bushes and a small stream.

Richard Rogers Partnership prepared the initial masterplan for the VR Techno Japan complex at Gifu, producing a scheme which would accommodate about 10 buildings. The brief was to design a ‘pilot’ building promoting research into virtual reality and providing educational, communal and laboratory/office spaces as a resource for private research bodies and the general public.

The scheme enhances the qualities of the site, responding to its natural contours. The Techno Plaza is composed of two parts: the private office space, built in steps up the hill, and the common research and public space which crowns the hill. Both have access to planted terraces and views across the valley.

The building has an exposed concrete frame, with retaining walls and floor slabs partially buried or planted to enhance thermal mass, ensuring maximum benefit from the stable ground temperatures and discouraging rainwater run-off. Glazed façades and extensive louvering eliminate direct solar gain, as does a stainless steel-finished ventilated roof to the upper building. Air conditioning is employed to deal with the high humidity in the region.

Key Facts

Show Team

Team

Lindy Arkin
Elliot Boyd
Maurice Brennan
Michael Elkan
Rowena Fuller
Lennart Grut
Ivan Harbour

Hiroshi Hibio
Akihisa Kageyama
Sanekazu Kofuku
Naruhiro Kuroshima
John Lowe
Sophie Nguyen
Tamiko Onozawa

Louise Palomba
Richard Rogers
Stephen Spence
Benjamin Warner
Yoshimori Watanabe
Andrew Wright

Hide Team

Date
1993-1995

Client
Gifu Prefecture / VR Techno

Location
Gifu, Japan

Cost
£27.6 million

Site Area
11,462 m²

Structural Engineer
Umezawa Structural Engineers

Services Engineer
ES Associates

Quantity Surveyor
Schal/Bovis

Landscape Architect
Lovejoys/Equipe Espace

Contractor
Dainihon and Ichikawa Construction Joint Venture