• Search Results
Rogers Stirk Harbour + Partners

“Next to the Thames Wharf building stands a new residential complex which, though not without winking at its context, affords an elegant manifesto of a Modern outside time and fashions. ”

Paolo Giordano, Domus June 1989

The housing at Thames Reach takes its cue from the pre-existing warehousing and has a scale and form appropriate to the riverside.

The use of brick, (unusual in the work of the practice, reflects the attention paid to the surrounding context. On the street side (the ‘rear’ of the site) the scheme has a restrained design with visible articulated stair and lift towers which break up the scale of the building. Floor to ceiling glass walls address the impressive sweep of the Thames – generous cantilevered balconies are set between each block, so as not to interrupt the view.

On the river frontage, where living rooms are take advantage of the fine views, a regular grid of glazing is broken up by an expressive pattern of cantilevered balconies. The ‘nautical’ theme is applied with a lightness of touch which recalls the bridges and piers of the 19th century. The design aimed to help open up the river walk and encourage a more dynamic public space along the water’s edge.

“Next to the Thames Wharf building stands a new residential complex which, though not without winking at its context, affords an elegant manifesto of a Modern outside time and fashions. ”

Paolo Giordano, Domus June 1989

The housing at Thames Reach takes its cue from the pre-existing warehousing and has a scale and form appropriate to the riverside.

The use of brick, (unusual in the work of the practice, reflects the attention paid to the surrounding context. On the street side (the ‘rear’ of the site) the scheme has a restrained design with visible articulated stair and lift towers which break up the scale of the building. Floor to ceiling glass walls address the impressive sweep of the Thames – generous cantilevered balconies are set between each block, so as not to interrupt the view.

On the river frontage, where living rooms are take advantage of the fine views, a regular grid of glazing is broken up by an expressive pattern of cantilevered balconies. The ‘nautical’ theme is applied with a lightness of touch which recalls the bridges and piers of the 19th century. The design aimed to help open up the river walk and encourage a more dynamic public space along the water’s edge.

“Next to the Thames Wharf building stands a new residential complex which, though not without winking at its context, affords an elegant manifesto of a Modern outside time and fashions. ”

Paolo Giordano, Domus June 1989

The housing at Thames Reach takes its cue from the pre-existing warehousing and has a scale and form appropriate to the riverside.

The use of brick, (unusual in the work of the practice, reflects the attention paid to the surrounding context. On the street side (the ‘rear’ of the site) the scheme has a restrained design with visible articulated stair and lift towers which break up the scale of the building. Floor to ceiling glass walls address the impressive sweep of the Thames – generous cantilevered balconies are set between each block, so as not to interrupt the view.

On the river frontage, where living rooms are take advantage of the fine views, a regular grid of glazing is broken up by an expressive pattern of cantilevered balconies. The ‘nautical’ theme is applied with a lightness of touch which recalls the bridges and piers of the 19th century. The design aimed to help open up the river walk and encourage a more dynamic public space along the water’s edge.

“Next to the Thames Wharf building stands a new residential complex which, though not without winking at its context, affords an elegant manifesto of a Modern outside time and fashions. ”

Paolo Giordano, Domus June 1989

The housing at Thames Reach takes its cue from the pre-existing warehousing and has a scale and form appropriate to the riverside.

The use of brick, (unusual in the work of the practice, reflects the attention paid to the surrounding context. On the street side (the ‘rear’ of the site) the scheme has a restrained design with visible articulated stair and lift towers which break up the scale of the building. Floor to ceiling glass walls address the impressive sweep of the Thames – generous cantilevered balconies are set between each block, so as not to interrupt the view.

On the river frontage, where living rooms are take advantage of the fine views, a regular grid of glazing is broken up by an expressive pattern of cantilevered balconies. The ‘nautical’ theme is applied with a lightness of touch which recalls the bridges and piers of the 19th century. The design aimed to help open up the river walk and encourage a more dynamic public space along the water’s edge.

Key Facts

Show Team

Team

Peter Angrave
Paul Cook
Ian Gibson
Marco Goldschmied

Sarah Granville
Ian Hopton
Tim Inskip
Janette Mackie

Mark Roche
Richard Rogers
John Young

Hide Team

Date
1984-1987

Client
Croudace Construction Ltd

Location
London, UK

Area
7,000

Structural Engineer
Hay Barry and Partners

Services Engineer
The Sinnett Partnership

Quantity Surveyor
Melvyn Newell

Landscape Architect
Rendel + Branch

Contractor
Croudace Construction Ltd