• Search Results
Rogers Stirk Harbour + Partners

During the so called bubble years of Tokyo’s late 1980s property boom, Japanese developers in search of exotic extras, began to import overseas architects to add cachet to their schemes. With land prices reaching unprecedented levels, even the most awkward sites became valuable enough to build on.

The Tomigaya project was the product of this period. The client’s brief was designed to take advantage of an anomaly in the local building code, called for a landmark structure on a tiny triangular site surrounded by low-rise housing, a park and a busy highway. While a building height of 45 metres was permissible, the building could have no more than three floors. This study explores the potential for a vertical exhibition space with transparent floors visible from the highway.

Two steel trusses, hung from the supporting towers, define a triangular glazed space at the public heart of the building. Stairs lifts and other services are relegated to the rear. The trusses support a large crane, to lift and reposition movable mezzanine floors depending on the requirements of particular exhibitions; Exhibits as large as a yacht or a helicopter could have been displayed across different floors.

During the so called bubble years of Tokyo’s late 1980s property boom, Japanese developers in search of exotic extras, began to import overseas architects to add cachet to their schemes. With land prices reaching unprecedented levels, even the most awkward sites became valuable enough to build on.

The Tomigaya project was the product of this period. The client’s brief was designed to take advantage of an anomaly in the local building code, called for a landmark structure on a tiny triangular site surrounded by low-rise housing, a park and a busy highway. While a building height of 45 metres was permissible, the building could have no more than three floors. This study explores the potential for a vertical exhibition space with transparent floors visible from the highway.

Two steel trusses, hung from the supporting towers, define a triangular glazed space at the public heart of the building. Stairs lifts and other services are relegated to the rear. The trusses support a large crane, to lift and reposition movable mezzanine floors depending on the requirements of particular exhibitions; Exhibits as large as a yacht or a helicopter could have been displayed across different floors.

During the so called bubble years of Tokyo’s late 1980s property boom, Japanese developers in search of exotic extras, began to import overseas architects to add cachet to their schemes. With land prices reaching unprecedented levels, even the most awkward sites became valuable enough to build on.

The Tomigaya project was the product of this period. The client’s brief was designed to take advantage of an anomaly in the local building code, called for a landmark structure on a tiny triangular site surrounded by low-rise housing, a park and a busy highway. While a building height of 45 metres was permissible, the building could have no more than three floors. This study explores the potential for a vertical exhibition space with transparent floors visible from the highway.

Two steel trusses, hung from the supporting towers, define a triangular glazed space at the public heart of the building. Stairs lifts and other services are relegated to the rear. The trusses support a large crane, to lift and reposition movable mezzanine floors depending on the requirements of particular exhibitions; Exhibits as large as a yacht or a helicopter could have been displayed across different floors.

During the so called bubble years of Tokyo’s late 1980s property boom, Japanese developers in search of exotic extras, began to import overseas architects to add cachet to their schemes. With land prices reaching unprecedented levels, even the most awkward sites became valuable enough to build on.

The Tomigaya project was the product of this period. The client’s brief was designed to take advantage of an anomaly in the local building code, called for a landmark structure on a tiny triangular site surrounded by low-rise housing, a park and a busy highway. While a building height of 45 metres was permissible, the building could have no more than three floors. This study explores the potential for a vertical exhibition space with transparent floors visible from the highway.

Two steel trusses, hung from the supporting towers, define a triangular glazed space at the public heart of the building. Stairs lifts and other services are relegated to the rear. The trusses support a large crane, to lift and reposition movable mezzanine floors depending on the requirements of particular exhibitions; Exhibits as large as a yacht or a helicopter could have been displayed across different floors.

Key Facts

Show Team

Team

Laurie Abbott
Maxine Campbell
Mike Davies
Stuart Forbes

Marco Goldschmeid
Miyuki Kurihara
John Lowe
Richard Rogers

Kyoko Tomioka
Benjamin Warner
Andrew Wright
John Young

Hide Team

Date
1990-1992

Client
K- One Corporation

Location
Tokyo, Japan

Co-Architect
Architect 5

Structural Engineer
Umezawa Design Offi ce

Services Engineer
ES Associates/Ove Arup & Partners