• Search Results
Rogers Stirk Harbour + Partners

Originally designed in 1969, this highly innovative project for UOP, a development with Zip-Up principles of flexibility, low cost, minimum maintenance and energy efficient applied to an industrial structure, had remained unbuilt.

The company later returned to Piano + Rogers with a commission to build a factory on a new site at Tadworth.

A pragmatic approach produced what the brief demanded – a flexible, high-performance building with scope for growth and change. Internal divisions between offices, laboratories and manufacturing areas were achieved with full height, demountable glazed walls creating a feeling of spaciousness, affording long views throughout the facility and visual contact between employees working on different aspects of the company’s business. Only the stores area, containing highly flammable compounds, was hidden from view behind a two-hour fire wall. The use of large sandwich wall panels (6" thick), sealed with neoprene, on a steel frame made for rapid assembly of the basic envelope.

The building stood apart from the general run of industrial structures being built in Britain at this period. Its economy, generosity of space and sheer verve – the use of colour was striking – impressed and seemed to point the way towards a new industrial vernacular. The building, widely publicised, helped to establish the practice’s reputation in the field of industrial building.

Originally designed in 1969, this highly innovative project for UOP, a development with Zip-Up principles of flexibility, low cost, minimum maintenance and energy efficient applied to an industrial structure, had remained unbuilt.

The company later returned to Piano + Rogers with a commission to build a factory on a new site at Tadworth.

A pragmatic approach produced what the brief demanded – a flexible, high-performance building with scope for growth and change. Internal divisions between offices, laboratories and manufacturing areas were achieved with full height, demountable glazed walls creating a feeling of spaciousness, affording long views throughout the facility and visual contact between employees working on different aspects of the company’s business. Only the stores area, containing highly flammable compounds, was hidden from view behind a two-hour fire wall. The use of large sandwich wall panels (6" thick), sealed with neoprene, on a steel frame made for rapid assembly of the basic envelope.

The building stood apart from the general run of industrial structures being built in Britain at this period. Its economy, generosity of space and sheer verve – the use of colour was striking – impressed and seemed to point the way towards a new industrial vernacular. The building, widely publicised, helped to establish the practice’s reputation in the field of industrial building.

Originally designed in 1969, this highly innovative project for UOP, a development with Zip-Up principles of flexibility, low cost, minimum maintenance and energy efficient applied to an industrial structure, had remained unbuilt.

The company later returned to Piano + Rogers with a commission to build a factory on a new site at Tadworth.

A pragmatic approach produced what the brief demanded – a flexible, high-performance building with scope for growth and change. Internal divisions between offices, laboratories and manufacturing areas were achieved with full height, demountable glazed walls creating a feeling of spaciousness, affording long views throughout the facility and visual contact between employees working on different aspects of the company’s business. Only the stores area, containing highly flammable compounds, was hidden from view behind a two-hour fire wall. The use of large sandwich wall panels (6" thick), sealed with neoprene, on a steel frame made for rapid assembly of the basic envelope.

The building stood apart from the general run of industrial structures being built in Britain at this period. Its economy, generosity of space and sheer verve – the use of colour was striking – impressed and seemed to point the way towards a new industrial vernacular. The building, widely publicised, helped to establish the practice’s reputation in the field of industrial building.

Originally designed in 1969, this highly innovative project for UOP, a development with Zip-Up principles of flexibility, low cost, minimum maintenance and energy efficient applied to an industrial structure, had remained unbuilt.

The company later returned to Piano + Rogers with a commission to build a factory on a new site at Tadworth.

A pragmatic approach produced what the brief demanded – a flexible, high-performance building with scope for growth and change. Internal divisions between offices, laboratories and manufacturing areas were achieved with full height, demountable glazed walls creating a feeling of spaciousness, affording long views throughout the facility and visual contact between employees working on different aspects of the company’s business. Only the stores area, containing highly flammable compounds, was hidden from view behind a two-hour fire wall. The use of large sandwich wall panels (6" thick), sealed with neoprene, on a steel frame made for rapid assembly of the basic envelope.

The building stood apart from the general run of industrial structures being built in Britain at this period. Its economy, generosity of space and sheer verve – the use of colour was striking – impressed and seemed to point the way towards a new industrial vernacular. The building, widely publicised, helped to establish the practice’s reputation in the field of industrial building.

Key Facts

    Awards
  • 1975  RIBA Regional Award Commendation
  • 1975  British Steel Corporation Structural Steel Design Award

Show Team

Team

Sally Appleby
Rita Bormioli
Peter Flack
Marco Goldschmied

Eric Holt
Niki van Oosten
Renzo Piano
Richard Rogers

Peter Ullathorne
Neil Winder
John Young

Hide Team

Date
1973-1974

Client
UOP Fragrances

Architect
Piano + Rogers

Location
Tadworth, UK

Gross Floor Area
1,700 m²

Structural Engineer
Anthony Hunt Associates

Quantity Surveyor
Monk Dunstone Associates

Landscape Architect
Landscape Design Partnership

Contractor
James Longley & Co. Ltd