Rogers House

Rogers' House

The house, commissioned by Richard Rogers’ parents, sits within a long and narrow wooded urban plot, opposite Wimbledon Common and adjoining a major road. It is designed to provide maximum privacy and seclusion, and consists of two separate elements facing on to an internal garden courtyard. The small unit houses the separate flat and pottery studio and acts as a sound barrier between the house and the road. Rogers describes the house as ‘a transparent tube with solid boundary walls’.

The steel structure is brought inside the skin to eliminate maintenance and to simplify junctions between structure and skin. Eight welded clear-span rigid portals fabricated in standard steel sections permit maximum demountability and the re-use of the enclosing envelope and internal partitions. Walls are composite panels of plastic-coated aluminium inner skins with foam plastic core and neoprene jointing system. Flexibility was a high priority and most internal partitions are moveable. Maximum sized, double-glazed, sealed units in painted steel frames have been used and glazed roofs, neoprene zipped and solar reflecting, enclose the bathrooms.

The house represented British Architecture at the 1967 Paris Biennale.

Awards
Represented British Architecture at Paris Biennale 1967
   
Location London, England
Type Residential
Dates 1968 - 1969
   
Client Dr and Mrs Rogers
   
The Architect Richard + Su Rogers
   
Team  
Pierre Botschi, John Doggart, Ingrid Morris, Richard Rogers, Su Rogers, Richard Russell, John Young
   
Landscape Architect Landscape Design Partnership
Quantity Surveyor GA Hanscomb Partnership
Services Engineer H Bressloff Associates
Structural Engineer Anthony Hunt Associates