Rogers Stirk Harbour + Partners
Silvertown Docks

Silvertown Docks

Date
2001

Client
Capital & Provident Regeneration Ltd

Location
London


Overview

This masterplan is based on key principles set out in ‘Towards an Urban Renaissance’, the report published by the Urban Task Force (UTF). Chaired by Richard Rogers, the UTF called for vibrant urban places with mixed uses and tenures, creating inclusive, balanced communities with strong social integration and civic life.

The scheme places strong emphasis on pedestrianised areas and public transportation, and provides a wide range of public areas – open urban spaces, dockside walkways and enclosed landscaped gardens. At the heart of the proposal is Mill Square, a new public square for The Royal Docks, further enhanced by the refurbished Millennium Mill building which was intended to provide a high-quality residential and commercial space, bringing added vitality to this new square. Radiating from the square and surrounding an enlarged Pontoon Dock, the practice proposed a vibrant, high-density area (of approximately 200 dwellings per hectare) with shops, water-based activity, workshops, galleries, exhibition spaces, studios, civic buildings, food and drink outlets, hotels, offices and schools, as well as living accommodation.

The square acts as the focal point for the two primary axes: east–west through Britannia village and on to the Airport roundabout, and a secondary axis established by the proposed new link to the Docklands Light Railway station at the south of the site, extending a public route via a bridge across the Victoria dock. The massing of the new buildings around the square is intended to complement the scale of the Millennium Mill, providing ideal sites for a new hotel, aquatic centre, commercial offices and civic buildings. Residential buildings, radiating from the dock along new water features, terminate in a series of 12–14 storey towers, surrounding the dock and enclosing this large expanse of water.

As the buildings radiate from the dock the massing reduces to four storeys at the periphery of the site, emphasising the dock’s importance as a focal point. The lower two storeys of the buildings are double-height, allowing the flexibility for either commercial space or residential units. In this way the public realm can be continuous around the dock edge and throughout the site. Secure parking is accessed from street level, thus avoiding the need for excavation. The parking structure provides podiums for the landscaped courtyards – tranquil communal gardens for the residential units above.

Data

Date
2001

Client
Capital & Provident Regeneration Ltd

Location
London

Area

Architect
Rogers Stirk Harbour + Partners

Project Management
George Wimpey plc

Lead Developer
George Wimpey plc/
Countryside Properties
plc/Capital and Provident
Regeneration Ltd

Cost Consultant
Martin Associates

Engineering Consultant
WSP Group plc

Infrastructure Consultant
WSP Group plc

Environmental Engineering
Richard Hodkinson
Consultancy

Team

Kairo Baden-Powell

Sean Daly

Mark Darbon

Philip Dennis

Lucy Evans

Kelly Darlington

Laurence Day

Mike Fairbrass

Marco Goldschmied

Maria Hadjinicolaou

Ed Hiscock

Seung Hoon Han

Toby Jeavons

Patrick Klugesherz

Marcus Lee

Robert Luck

Tim Mason

Tracy Meller

Jon Mercer

Andrew Morris

Louise Palomba

Jonathan Pick

Richard Rogers

Laura Salisbury

Angela Tobin

Mat Venn

Zoe Webber

Simon Williams-Gunn

Neil Wormsley

Related