Rogers Stirk Harbour + Partners
The Richard Rogers’ Drawing Gallery

The Richard Rogers’ Drawing Gallery

Date
2012 - 2020

Client
Château La Coste

Location
Provence, France

Site Area
120m²

Overview

The Richard Rogers Drawing Gallery is a 120m² simple orthogonal rectangle of 4m high by 5m wide. Opaque, except for floor-to-ceiling glazing at both ends, the gallery serves to concentrate the visitor’s gaze, directing them to unique and unexpected views.

The gallery is located within Château La Coste, a 200-hectare site (of which 130 hectares are devoted to vineyards) housing a unique mixture of contemporary art, architecture and the production of wine, each connected by a series of meandering pathways.

Having discussed a potential project over a number of years, Richard Rogers visited the site with the owner in 2017 and handpicked a location for the gallery. The site chosen was a remote, sloping, heavily-wooded area located off an isolated dirt track. However, located at a high point within the development, it offered unique and dramatic views both across Château La Coste and the surrounding Provence area.

With a desire to minimise disturbance to the natural landscape and the sloping nature of the site, the decision was made that the building should touch the ground lightly. The design concept quickly developed into that of a simple structure which cantilevers out dramatically into the crown of the trees.

The gallery is accessed via a lightweight bridge lightly tethered to the ground and responsive to movement, the intention being that the visitor is stepping off the solid ground into a more dynamic structure. At the far end is an external terrace where the visitor is face to face with nature.

The gallery space is lined with white walls and ceiling, and the open plan layout is designed for flexibility to accommodate a series of future temporary exhibitions. Air conditioning is via a floor plenum and introduced at low level. It is extracted at high level, but both primary air ducts run externally below the gallery back to a plant room discretely located in a separate building.

Located remotely, the design dictated that each of the building’s elements would be limited in size in order to facilitate transport to the site. The exposed primary structural frame was therefore designed with emphasis put into both the connection and articulation of the structural frame. Highlighted in a dramatic orange colour, it contrasts with the simplicity of the stainless steel-clad gallery box contained within.

Data

Date
2012 - 2020

Client
Château La Coste

Location
Provence, France

Area
Site Area
120m²

Co-Architect
Demaria Architecture

Structural Engineer
LANG Engineering Consultancy, ATES

Specialist Engineer
Hasson Engineering Solutions

Steelwork Fabrication and Erection
Bysteel

External Envelope
Bysteel FS

Internal Fit-Out
SCEA Château La Coste,
IDME France,
ACM France

Project Manager
Rainey+Best

Team

Alba Fernández Arias

Juan Carpio

Kelly Darlington

Ed Hiscock

Annette Main

Borja Muguiro

Jo Murtagh

Louise Palomba

Dan Rogers

Richard Rogers

Robert Richardson

Ting-Ting Ruotsalainen

Stephen Spence

Related